Not yet registered? Create a OverBlog!

Create my blog

Ezart

Ezart

KALAU ADA RESEPI UNTUK DI KONGSI BOLEH EMAIL SAYA ezart81@yahoo.com

Blogs

kongsi-resepi.over-blog.com

kongsi-resepi.over-blog.com

JOM KONGSI-KONGSI RESEPI
Ezart Ezart
Articles : 250
Since : 15/03/2018
Category : Food & Drink

Articles to discover

RESEPI NASI GORENG SARDIN

RESEPI NASI GORENG SARDIN

Bahan2 :1 mangkuk besar nasi1 labu bawang besar dimayang1 senduk cili kisar (boleh juga gantikan dgn cili merah + cili api yang ditumbuk)Sayur (saya gunakan kacang panjang & karot)1 tin kecil sardin (buangkan tulangnya serta kuahnya dan ambil isinya sahaja, dihancurkan)2 biji telurSedikit kicap lemak manisGaram secukup rasaMinyak untuk menumis like
RESEPI POPIA SAMBAL MANIS

RESEPI POPIA SAMBAL MANIS

Bahan-bahan: SambalSegenggam cili kering1 sudu udang kering1 labu bawang putih1/2 cawan gulaGaram secukup rasaPopiaKulit popiaKarotSengkuang Cara Membuat Langkah 1Rebus cili kering hingga lembut dan kisar bersama bawang putih dan udang kering. Tambahkan sedikit air sahaja. Langkah 2Masukkan bahan kisar kedalam periuk dan masak hingga mendidih. Lang
RESEPI POPIA AYAM

RESEPI POPIA AYAM

Bahan2 BahanA1 labu bawang holand(potong cincang)5 ulas bawang putih n1 sdb lada hitam(tumbuk halus)1 batang carrot(potong dadu) Bahan B1 bungkus kulit popia(50 keping)1 bungkus ayam cincang (ramly) atau1 mangkuk daging ayam yg di potong cincang1 bungkus sosej ayam(potong kecil2)1 bungkus cheese(6 keping)1 tin cendawan(potong racik)1 tin charambell
RESEPI MEE HOON GORENG SINGAPORE

RESEPI MEE HOON GORENG SINGAPORE

Bahan-Bahan: 1/2 bungkus Mee Hoon – direndam hingga lembut & tos2 ulas bawang putih – ditumbuk halus1 ulas bawang merah – ditumbuk halus1 sudu udang kering – ditumbuk halus1 cawan udang basah1 keping dada ayam – dihiris nipis1 sudu kecil lada hitam – di tumbuk1 sudu kecil serbuk chicken stock1 cawan taugeh1/2 batang lobak merah – di p
RESEPI MEE REBUS TERENGGANU

RESEPI MEE REBUS TERENGGANU

Bahan2=============-mee kuning 1bgkus-ayam potong kecil ( nk gna seefood pun blh)-telor ( ikut suka berapa nak)-lada hitam 2sk*.. ( lebih lg ummpp)-bwg merah 3 biji*-bwg putih 3 ulas* (tumbuk bhn *)-air secukupnyer-bhn perasa-air asam jawa ckit....nk rasekan msam2 pedas .... Sayur-sayuran -kobis-sawi madu-tomato-carrot-cili besar Cara2============-
RESEPI NASI KAK WOK KELANTAN

RESEPI NASI KAK WOK KELANTAN

Bahan Bahan: Bawang bombay – 4 labuBawang putih – 5 ulasHalia – 1 inci setengahLengkuas – 1 inci setengahRempah kari daging – 3 suduRempah kerutub – 1 suduKacang panjang – potongTerung potong kecilLeher ayam, kaki ayam, sayap dan paha dipotong kecil.Santan (jangan pekat sangat)Garam dan kiub ayam1 Nisan Kerek / Gula Melaka Cara-cara P
RESEPI WAFFLE

RESEPI WAFFLE

Bahan-bahan 1 cawan tepung naik sendiri1 cawan air1 tbsp tepung jagung1 biji telur2 tbsp gula1 tbsp butter2 tbsp minyak jagungSedikit garamSedikit esen vanila Cara Membuat Langkah 1Satukan kuning telur dan air. Kacau rata Langkah 2Masukkan butter yang dicairkan, tepung, minyak, esen vanila dan garam. Kacau rata Langkah 3Didalam bekas bersih, pukul
RESEPI MEE KUAH KELANTAN

RESEPI MEE KUAH KELANTAN

Bahan-bahan bawang putihbawang merahbawang besarhalia Semua bahan ni kita akan blender nanti. Semua bahan ni korang agak- agak je berapa biji nak letak. Cuma yang bawang besar tu ambil separuh je, tujuan nak letak bawang besar ni nak bagi kuah tu rasa lebih manis. Bahan-Bahan Untuk Kuah Kicap kicapgaramgulalimau kasturicili padiYang ni kita tumbuk
RESEPI BUBUR MCD

RESEPI BUBUR MCD

Bahan Beras hancur jasminDlm periuk cuci beras (Masukan air masak suam Tujuan nak cepat masak) Setiap 10 minit kacau supaya masak sekata ..10 minit ke 2 Masukan halia hiris 1 sb 10 minit tambah air masak Kacau sebati Kemudian masukan stok ayam.. brand Maggie 1/2 cup dlm bubur ..10 minit terakhir sebelum paking dlm mangkuk ..Ayam bubur..Ayam hiris n
RESEPI KERANG SAMBAL

RESEPI KERANG SAMBAL

Bahan-Bahan ( untuk 2 orang makan ) -kerang 1/2 kg-10tangkai cili kering rendam kasi lembut-5 biji bawang merah-3 ulas bawang putih-1/2 inci belacan-sedikit air asam-minyak masak Cara - caranya1- Rebus kerang.Kalau kulit dah nampak macam terbuka tuu maknanya dah masak lah tuu2- Kisar cili kering,bawang merah, bawang putih dan belacan3- Panaskan min