By continuing your visit to this site, you accept the use of cookies. They ensure the proper functioning of our services and display relevant ads. Learn more about cookies and act

Not yet registered? Create a OverBlog!

Create my blog

Ikhwah Seluar Merah

Blogs

Ikhwah.Seluar.Merah.

Ikhwah.Seluar.Merah.

Seluar merah? Kenapa seluar merah? dah la ikhwah. Hehe, simple. Merah is berani, merah is something new, and this is what this blog all about, keberanian to put on something new, to represent Islam in a new light. Btw, aku suka rojak, so bahasa yang akan digunakan dalam blog ini juga rojak, campur bm + bi, aku suka tomyam jugak, so macam tomyam, isu-isu berkaitan agama yang akan dibincangkan dalam blog ni jugak pelbagai-bagai rupa,bentuk dan karenah, aku jugak suka sambal belacan, so kadang-kadang, kata2 yg digunakan akan terasa pedas-pedas ngilu gitu. muahahaha
Ikhwah Seluar Merah Ikhwah Seluar Merah
Articles : 22
Since : 30/07/2013
Category : Religions & Beliefs

Articles to discover

Titik Mula Dakwah

Titik Mula Dakwah

Proses dakwah tu bermula sejak dari kau mula sedar, Bukan sahaja bila kau rasa iman kau tinggi, Bukan sahaja bila kau rasa ibadah kau lengkap, Bukan sahaja bila kau rasa amalan kau mantap, Bukan sahaja bila kau rasa hati kau tetap... Seandainya kau sudah dibuka mata olehNya, jangan kau cuba bermalasan utk menutupnya, teruskan sahaja berdakwah dan b
Dosa Setinggi Gunung

Dosa Setinggi Gunung

Thing is..... It is not that we don't know that we've sin.. but it is the haunting whisper in our hearts, telling us that we've sin too much to be forgiven-- but know this-- Even if your sin were to fill the space of universe itself...just know that His Mercy is bigger than that-- provided you follow this one simple rule..... . . . . . . . dont acq
Prioriti Hubungan

Prioriti Hubungan

Apa perlunya kita memaniskan hubungan kita dengan manusia jika akhirnya perbuatan itu akan memasamkan hubungan kita dengan Allah? dont take this the wrong way,, hablum minannas (perhubungan sesama manusia) itu juga sgt penting untuk dijaga... "Tidak beriman seorang daripada kamu sehingga dia mengasihi saudaranya seperti mana dia mengasihi dirinya s
Hope and Desire

Hope and Desire

Kau mahu surat cinta? Bukalah al-Quran Kau mahu panggilan dari yg tersayang? Dengarkanlah azan Kau mahu berdating? Tunaikanlah solat Nah- semua desire manusia sebenarnya kalau diisi dengan cara yang betul- konpem tak jadi macam2 masalah-- hati pun tak susah.. Cumanya kadang-kadang kita terlepas pandang--kita tersalah pilih--tapi itu semua bukan ber
Marionette and Puppeteer

Marionette and Puppeteer

What is a marionette? A jointed puppet manipulated from above by strings or wires attached to its limbs. Now lets take a look at the definition of a puppeteer.... A puppeteer is a person who manipulates an inanimate object, such as a puppet, in real time to create the illusion of life. See where I am going with this? No? Look back at the definition
Muslim Pondan

Muslim Pondan

No. Bukan lembut seperti sotong yang sedap dimasak sambal *drollss* . . . Bukan jugak pondan Chow Kit Road. hik hik *gelak keji* . . . Bahkan mungkin lebih menakutkan lagi. *Larikkk . . . Ayuh telusuri apa yang dikatakan sebagai Muslim Pondan... Wujud dan hidup mereka secara ini, yakni secara beriktikad kepercayaan dan beribadat secara Islam tapi m
Solat dan Harapan

Solat dan Harapan

Bagi saudara-saudaraku yg tidak bersolat- ketahuilah yg.... Allah sgt mengasihi kalian Allah mencintai kalian Allah sayang akan kalian.. Dia menurunkan rasa malas itu sebagai ujian Rasa berat hati untuk menunaikan kewajipan itu Allah beri sebagai tanda yang Dia ingat kalian Allah mahu kalian berfikir... "Dan Kami menguji kamu dengan kesusahan dan k
Hello, is it Me you're looking for?

Hello, is it Me you're looking for?

And when My servants ask you, [O Muhammad], concerning Me - indeed I am near. I respond to the invocation of the supplicant when he calls upon Me. So let them respond to Me [by obedience] and believe in Me that they may be [rightly] guided. ".....Do not grieve; indeed Allah is with us. And Allah sent down his tranquillity upon him...." Except for t
Modern & Trendy Muslim

Modern & Trendy Muslim

Make Islam a trend- not make a trend Islamic Since time immemorial, Islam puts itself as the forerunner in upholding all the values and in being a trendsetter for humanity. But, lately, Islam has been shunned to the side when talk about humanity values are raised. Interestingly, in a strange twist of fact, the one sweeping Islam under the rug is no
The Concept of Personal God

The Concept of Personal God

Here's a concept. Allah s.w.t is the greatest, He does not need you! He is not waiting for your prayer! He is not waiting for your zikr! His power is not diminished if you choose not to pray! His kingdom do not deplete nor increase with your ibadah! But here's another concept. You need Allah. You need Him in your life. You need him to guide you tro